Odborná stáž Erasmus+ v Ríme 04 - 24. októbra 2019

oal2

V rámci Erazmus+ som sa zúčastnil odbornej stáže vo večnom meste Talianska v Ríme. Ako študent študijného odboru obchodná akadémia som bol pridelený na recepcii hotela, a tak som mal skvelú príležitosť otestovať nadobudnuté poznatky a zručnosti zo školy priamo v praxi. Práca recepčného bola veľmi prínosná z pohľadu kariéry a osobného rastu. Naučil som pracovné činnosti recepčného ako check-in a check-out hostí, spracovanie a finalizácia rezervácií a ich archivácia, objednávanie taxíkov a sprievod hosťov po hoteli. Stáž z pohľadu osobného rastu mi pomohla osamostatniť sa, zlepšila moje komunikačné schopnosti a to najdôležitejšie – pomohla mi s toleranciou inakosti.

                                                                                              Milan Stehlík

Hotel "Casa Tra Noi", v ktorom sme počas našej stáže v Taliansku boli ubytovaní, má viacero miestností na usporiadanie konferencií a meetingov, ďalej sa tu nachádza bar, reštaurácia a terasy. Hotel má taktiež aj 2 kaplnky. Ponúkajú tu príjemné ubytovanie pre rodiny, skupiny, turistov alebo podnikateľov na pracovných cestách. Veľkým plus bolo, že tento hotel sa nachádza neďaleko nádherného námestia Piazza San Pietro. V rámci tejto úžasnej stáže som sa naučila toho dosť veľa, či už sa to týka povinností a úloh práce recepčného v hoteli alebo rozvíjaniu svojich osobných zručností. 

                                                                                              Jemima Maggs

Dňa 9.10 sme boli pozrieť štvorhviezdičkový hotel Forum v historickej časti Ríma. Hotel bol otvorený v roku 1962, vznikol na mieste bývalého kláštora v srdci Cisárskych fór. To je krásny 4 hviezdičkový hotel s historickými prvkami. Ako prvé sme boli pozrieť terasu na ktorej sme videli Rím ako na dlani. Postupne sme spoznali priestory hotela. Sprievodkyňa nám ukázala najkrajšie izby hotela v ktorých sme mohli vidieť výhľad na historické centrum mesta. Tento hotel navštívili aj známe osobnosti ako napríklad Dalajlama, Liz Taylor, Jacky Kennedy, Alain Delon a mnohí iní. Ďalším výnimočným dňom bola návšteva Talianského parlamentu, ktorý nám zabezpečila naša sprievodkyňa Drahuša Kresanová. Parlament sa nachádza v historickej budove, ktorá je rozdelená na niekoľko častí. Najväčší zážitok sme mali z prehliadky zasadacej miestnosti, v ktorej politici rokujú a hlasujú o nových zákonoch Talianska.  

                                                                                              Paulína Lukáčová 

Táto prax mi dala nové skúsenosti s možnosťou poznať nových a zaujímavých ľudí a ich taliansku kultúru a náturu. V rámci začlenenia do práce som zistila, ako je dôležité ovládať cudzí jazyk. Voľné dni sme využili na prehliadku a spoznávanie mesta. Jedným z nich bol Anjelský hrad, ktorýzačal stavať v roku 130 n. l. cisár Hadriánako mauzóleum a dokončil ho v roku 139 n. l. Antónius Pius. Celá kruhová stavba stojaca na kvadratickej základni bola obložená mramorom. V 6. storočídostal hrad svoje dnešné meno. Počas morovej epidémie kráčal sprievod na čele, ktorého šiel pápež Gregor Veľký. Tomu sa pred mauzóleom zjavil archanjel Michal,na základe tohoto zjavenia dal pápež postaviť sochu anjela na vrchol mauzólea. V stredoveku ju prebudovali na opevnené predmostie s hradbami a krytou chodbou k Vatikánu. S hradom tvorí jeden celok aj most cez rieku Tiber.V priebehu voľných dní sme navštívili ďalšie pamiatky ako napríklad Koloseum, Španielske schody,Forum Romanum, Piazza Venesia, Vatikán.

                                                                                     Martina Kružliaková


Na stáži sme začali pracovať 5. októbra. Boli sme rozdelení do dvoch podnikov.  Janka s Viktóriou pracovali v pekárskom podniku s názvom Maurizi. Podnik bol rozdelený na predajnú a výrobnú časť. V predajnej časti sa ponúkala káva, rôzne druhy sladkého pečiva, mäsové a syrové produkty, a v najväčšej miere pekárske výrobky a pizza. Viktória mala možnosť vyskúšať si pracovnú pozíciu čašníka. Vo výrobnej časti sa pieklo čerstvé pečivo, pizza rôznych druhov, biela pizza, a jednohubky, ktoré sa pripravovali k večernému posedeniu. Zaujímavosťou pre nás boli zeleninové slané torty. Väčšina výroby bola zameraná na kysnuté a lístkové cestá. Novinkou pre nás bolo vínové pečivo, výroba cornetta a mandľové pečivo a spracovanie lineckého cesta rôznych tvarov. Vo výrobnej časti sa pripravovali aj obedy, ktoré pozostávali z rôznych druhov cestovín, mäsa a zeleniny. Zo stáže odchádzame plný odborných skúseností a zážitkov.

                                                        Janka Piatrovová a Viktória Relichová

 

Druhým podnikom bola reštaurácia Papa Rex, kde pracovali Jakub a Barbora. Reštaurácia je typicky talianska, ktorú navštevujú hlavne zahraniční turisti. Reštaurácia ponúkala rôzne druhy cestovín, špeciality z plodov mora, čerstvých hríbov a sladkých dezertov. Mohli sme si vyskúšať stolovanie a obsluhu návštevníkov. Mali sme možnosť ochutnať z rôznych druhov talianskych jedál. Túto stáž hodnotíme ako veľmi prínosnú pre náš profesijný a osobnostný rozvoj.


                                                                                                    Jakub Hlodálek a Barbora Lalíková 

Priložené fotografie




Vytlačené z webovej stránky https://www.sosoaskrupina.sk/
Stránku vytvorilo r65 studio s.r.o., J.Mikulku 7, 963 01, Krupina, www.r65studio.sk / 0908 519 314.
Obsah generuje redakčný systém AdministriX.