Španielsko Malaga Erasmus Plus

image21

Po prílete do Malagy prebehol informačný meeting o programe počas odbornej stáže v Španielsku. Po meetingu sme počas večere ochutnali  tradičné  španielske tapas - tradičná šunka a salámy, španielska zemiaková tortilla. Večer sme sa zoznámili s okolím krátkou  prechádzkou po promenáde.




Deň druhý -  19. október 2023

V skorých ranných hodinách sme vyrazili na cestu do 200 km vzdialenej Sevilly. Cestou sme sa zastavili na tradičné španielske raňajky v typickom španielskom bistre, kde sme sa zoznámili aj inou kultúrou stravovania ako na Slovensku. 



Hlavným programom dňa bola odborná návšteva asociácie pre rurálny rozvoj Andalúzie - Asociacion ARA. Asociácia združuje miestne akčné skupiny, ktoré sa zaoberajú možnosťami rozvoja vidieka. Prostredníctvom projektov sa snažia získať finančné prostriedky na ich rozbeh, v čom im práve Asociácia ARA pomáha. Získali sme cenné informácie ako podnikatelia môžu lepšie využívať prírodné zdroje - pestovanie nových odrôd plodín  s vyšším výnosom a nižšími nárokmi, čo sa týka spotreby vody a živín s prihliadnutím na ekonomickú náročnosť.



V  Seville sme navštívili historické centrum mesta,  katedrálu de Sevilla a indický archív.

Tradičné chute sme si užili na obede v miestnej reštaurácii.

 




Deň tretí -  20. október

Absolvovali sme odbornú návšteva vinohradov a fabriky na výrobu tradičných vín z Malagy -  Bogegas Malaga Virgen. Je to rodinná firma s viac ako 130 ročnou históriou a  je najstaršou v oblasti malagy. Dozvedeli sme sa nové informácie o spôsobe pestovania a postupe výroby miestnych vín. Na záver sme si užili ochutnávku  vín.





Deň štvrtý -  21. október

Slnečný deň sme využili obhliadku Malagy. Navštívili sme hrad Castillo de Gibralfaro, prístav Puerto de Málaga, Picasso Museum Málaga, Catedral de la Encarnación de Málaga, miestny trh Mercado Central de Atarazanas, Torrons vicens Malaga - tradičné domáce cukrovinky turron.

 








Deň piaty -  22. október

Neďaleko od Malagy sme navštívili  koziu farmu - Quesos Sierra crestellina. Táto rodinná  firma sa zaoberá chovom kôz  a spracovaním kozieho mlieka. Táto miestna firma  má v svojej ponuke aj zážitkové aktivity pre širokú verejnosť, ktorej sme sa zúčastnili aj my. Mohli sme si na pár hodín vyskúšať byť chovateľom kôz. Vyskúšali sme kŕmenie a dojenie kôz, každý z nás si vyrobil vlastnú hrudku čerstvého kozieho syra.  Na záver sme ochutnali syr a víno.

 




Deň  šiesty 23. október

Odborná návšteva školy ESCUELAS PROFESIONALES DE LA SAGRADA FAMILIAICET. jedná sa o viacstupňovú školu ktorá vychováva deti od prvého stupňa až po dospelosť. V škole nás privítal zástupca riaditeľa školy.

Oboznámili sme sa s podmienkami pre štúdium v odbore autoelektrikar - automechanik a mechanik   chladiarenských zariadení. Sprevádzali nás majstri odborného výcviku. Preberali sme problematiku odborného vzdelávania v Španielsku a porovnávali s výukou na Slovensku. Pozorovali sme žiakov pri  teoretickej výučbe ako aj pri praktických činnostiach. Žiak v odbore klimatizácia nám predviedol spájkovanie medeného potrubia plameňom.V uvedených odboroch študujú aj dievčatá. Na dennom štúdiu môžu študovať aj dospelí, ktorí sa chcú rekvalifikovať v danom odbore.





Poobede návšteva dediny Mijas - biela dedina v horách, kde nás najviac zaujalo múzeum miniatúr abýčia aréna.




múzeum miniatúr




Aréna




Prechádzka ulicami Mijas,




kaplnka Panny zo skaly. /nájdená v jaskyni/

 



Deň siedmy 24. október.

Návšteva starobylého mesta Cordoba.


Most z rímskeho obdobia, z ktorého je pekný výhľad na historické mesto Cordoba.



Kvetinové nádvoria patilos. 




 

Mešita spojená s katedrálou La Mezquita - katedrála nanebovzatia Panny Márie. 

 

sídlo kresťanských panovníkov Alcázar de los Reyes Cristianos a nádherné záhrady ,Staré  rímske kúpele. Na obed návšteva miestnej reštaurácie so španielskou gastronómiu.




Deň ôsmy 25. október

Návšteva botanickej záhrady

Jardín Botánico - Histórico La Concepción , centum mesta.




Odovzdávanie certifikátov a odlet.

 

Priložené fotografie